Erfaringer fra en amatørs oppussing
 

Etter mange år med oppussing av både leilighet og hus, lærer man av sine tabber.
Tanken med denne siden er å dele noen erfaringer og dermed kanskje hjelpe andre i samme situasjon.


Akryl

Var du uheldig i listhjørnene? Bruk akryl. Den strykes ut med en våt klut eller finger. Den kan overmales og den kan også med fordel brukes til å tette de sprekkene som oppstår mellom listene og taket.

Vinyl og tekstiltapet
Tapet har forandret seg mye siden jeg skrev denne artikkelen for noen år siden.
I dag skal de fleste tapeter ikke fuktes noe som gjør oppsettingen mye enklere,
men les monteringsanvisningen før du begynner. Det kan spare deg for mange ergrelser.

Her har du noen monteringstips som kanskje kan komme til nytte. Skal tapeten ikke fuktes så bare hopp over den delen som er merket med
gult.

Har du tapetsert og forbannet tapeten opp og ned fordi den blir skrukkete, er håpløs å få glatt og å få skjøten mellom tapetlengdene tette? Jo, dette opplever vel de fleste av oss amatører. Årsaken er som oftest ikke tapeten, men hvilket lim du velger og hvordan du utfører andre ting. Her er noen dyrekjøpte tips når du skal sette opp vanlig vinyl- og tekstiltapet med papir bakside.

Begynn med første lengde med skjøten over en døråpning. Påse at du begynner slik at du får minst 10 cm. av tapeten rundt hvert hjørne i rommet. Årsaken til at du bør begynne over en dør er at her skal du også avslutte og dette er det stedet i rommet hvor et avvik i mønsteret blir minst synlig.
Trekk så en loddrett blyantstrek (ikke kulepenn eller tusj da disse fager av på tapeten) fra gulv til tak slik at du har noe og rette av første lengde etter.

Skjær til tapetlengden og fukt den med vann på baksiden med en svamp. Legg på så mye vann at det "skinner" i vannhinnen og la den ligge i ca. 10 minutter. For lite vann gjør at tapeten blir for tørr og vil bli skrukkete når du prøver å sette den opp.

Ha lim på veggen med en vanlig malerrulle, rull på limet så jevnt som mulig. Der rullen ikke kommer til stryker du på lim med en malerkost. Kjøp et lim som passer til den type tapet du har kjøpt. Her er det ikke fornuftig å spare noen få kroner på spannet, det kan fort straffe seg senere.
Kontroller nå at tapeten fortsatt er godt fuktig. Hvis du ser at deler av tapetlengden har begynt å tørke, stryker du på litt mer vann før du henger opp den opp.

Heng opp tapetlengden på veggen, begynn øverst på veggen. Stryk ut bulker med en våt klut, dette er bedre enn en tapetkost hvis du er litt nøye.

Når du stryker på lim til neste lengde passer du på å løfte opp ca. to centimeter av forrige lengde og stryke på lim på nytt. Ellers vil du erfare at skjøten mellom lengdene ikke blir helt tette fordi limet på forrige lengde har begynt å tørke.

Miljøstrie
Når du tapetserer med miljøstrie kan det være vanskelig å få tapeten helt inn i hjørnene fordi den er så stiv. Tapetser på vanlig måte, men når du har lagt lengden rundt et hjørne skjærer du opp tapeten i hjørnet fra tak til gulv. Når limet er tørt påfører du akryl som du stryker ut med en våt klut eller med fingeren. Miljøstrien skal jo males allikevel og akrylen er overmalbar. Resultatet er et perfekt hjørne.

Parkett
Hvis du ikke bruker parkett med "kikksystem" skal parkettbordet påføres lim i skjøten mot neste bord, men påfør ikke lim på enden av parkettbordet. Årsaken til dette er at du får problemer med å slå bordet helt inn i sporet fordi limet ikke tyter ut. Resultatet kan bli at du kan få problemer med å få endeskjøten tett.

Gjæringssag
Skal du kjøpe gjæringssag? Ikke kjøp en billig sag. Du vil erfare at de ikke skjærer rett særlig lenge. Min gamle Elu PS274 gjæringssag var dyrere enn billigmerkene, men den fungerer fortsatt perfekt etter ca 20 år (kjøpte den i 1998).
Her har det de siste årene kommet et par andre merker som har overtatt etter Elu, Bl.a. DeWalt men rådet er likevel å bruke noen kroner ekstra og ha en sag for livet.

Utforinger til vinduer- og dører
Kan med fordel limes til hverandre i hjørnene med trelim (men du må ikke lime de til karmen). Derved unngår du sprekker.

Vindu- og dørlister
Det kan være vanskelig å skjære lister helt perfekt. Blir det en liten sprekk i hjørnene kan du tette denne med akryl. Påfør akrylen og trykk den inn i sprekken. Deretter tørker du av det overflødige med en fuktig klut. For å skjule hodet på stiftene du brukte til å feste listene med kan du også her bruke akryl.

Sparkelmasse
Husfix eller hei'di lettrepp er en sementbasert sparkel som er lett å slipe. Bakdelen er at den støver mye ved sliping så bruk maske. Egner seg til innendørs bruk.

Spikringstips
Når reisverk skal spikres i enden av stenderen er det en stor fordel å bøye den ytre enden av spikeren litt før den slås inn. Derved "svinger" spikeren inne i stenderen og den får et bedre feste.

Maling
Hvis malingen er kald et det en stor mulighet for at man legger på et lag som er for tykt og resultatet blir gjerne at malingen renner. Hvis derimot malingboksen settes i et varmt vannbad før man begynner får den en smidigere konsistens. Resultatet blir at det blir mulig å legge på et tynnere og jevnere lag som ikke renner.

Oppdatert 01.01.2024